În perioada 30 mai – 2 iunie 2024, Asociația Culturală ISVOR a organizat o serie de evenimente menite să celebreze și să valorifice rezultatele obținute în cadrul proiectului „Colind Malaia! Explorare creativă pe Valea Lotrului”, promovând patrimoniul imaterial și material al Comunei Malaia, dar și peisajul cultural și natural al Văii Lotrului. Aceste evenimente au inclus vernisajul expoziției multimedia participative „Colind Malaia!”, inaugurarea Mediatecii Școlii Gimnaziale din Malaia, concertul ansamblului Imago Mundi și lansarea albului „Malaia” la Căminul Cultural din Malaia, expoziție pop-up la Dexiworld Park Malaia și instalarea expoziției permanente de fotografie „Colind Malaia! ” la Căminul Cultural din Săliște, toate desfășurate cu sprijinul comunității locale și al partenerilor culturali și educaționali.
Joi, 30 mai, la Căminul Cultural Malaia a avut loc vernisajul expoziției participative „Colind Malaia!”, un eveniment de promovare și valorificare creativă a patrimoniului imaterial, a peisajului natural și cultural local. Publicul a admirat lucrări semnate de Florin Ghenade (fotografie), Irinel Cîrlănaru (fotografie și video), Mihai Ivașcu (podcast), obiecte vechi (costume tradiționale, cusături, țesături), rețete tradiționale și povești aparținând membrilor comunității locale, expuse direct sau integrate în lucrările multimedia.
Expoziția a adus în prim-plan păstrători de tradiții locale: Dumitru Popescu, Pr. Marius Rogoz, Mariana Vărăticeanu, Anișoara Bambu, Valentina Nucă, Dinu Tertereanu, Răzvan Băzărîncă, Gica Cătăneț, Alin Pavelescu, Ioana Ionescu, Claudia Pleșanu.
Fotografiile au fost selectate din seria impresionantă realizată de cei doi artiști vizuali cu portrete ale membrilor comunității și obiective turistice precum: Cascada Scoruș, Peștera Laptelui, Bisericile de lemn din Malaia și Ciunget, lacurile și barajele Brădișor, Malaia, Galbenu și Petrimanu, Fântâna și Crucea Brătienilor, vârful Fratoșteanu, mânăstirea Malaia, Izvorul Sfânta Maria.
Sâmbătă, 1 iunie, o parte din lucrările foto au fost prezente într-o expoziție pop-up la Dexiworld Park Malaia, la invitația lui Ovidiu Deaconescu.
Începând de duminică, 2 iunie, expoziția de fotografie a fost instalată permanent la Căminul Cultural din satul Săliște, comuna Malaia.
După reabilitarea Căminului Cultural din Malaia, împreună cu Primăria Malaia va fi realizat un nou set de fotografii de mari dimensiuni, astfel încât expoziția foto să poată fi expusă permanent și aici.
Despre artiștii care au realizat lucrările multimedia expuse:
Licențiat în istorie la Universitățile din Pitești și Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Irinel Cîrlănaru a realizat proiecte artistice ce explorează identitatea și patrimoniul cultural: „Să iubim România!” promovează opt obiective UNESCO din România, documentând peisaje și monumente. „Heritage Romania” investighează istoria românească în Europa, iar filmul „Pentru Eroii care ne-au lăsat o țară” onorează eroii din Primul Război Mondial. Proiectul personal „Călător în Țara Dorului” a fost prezentat în multiple expoziții din 2012. Irinel a susținut workshop-uri de fotografie atât în România, Islanda și Norvegia.
Florin Ghenade, licențiat al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București, este cunoscut pentru proiectul „Arbori Bătrâni”, în care a documentat arborii seculari din România timp de 6 ani. Proiectul său a fost expus la Cvadrienala de Scenografie din Praga, la CAR în Essen, Germania, și în orașe importante din România. Din 2016, Florin realizează portrete și vizualuri pentru tineri artiști și formații muzicale, disponibile pe platforma ConnectArts.ro.
Mihai Ivascu, căruia îi mulțumim pentru participarea pro-bono în cadrul proiectului, este licențiat în Publicitate la SNSPA și deține masteratul în Studii Culturale la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, UNIBUC. A fost redactor la revista Art Out și reporter la Radio România Cultural. A publicat periodic în diverse reviste și a debutat cu volumul de poezie „pe cer jetoane” (CDPL, 2019). Mihai a participat la numeroase rezidențe și festivaluri literare și colaborează cu Insula 42 și Centrul Național al Dansului București. Este fondatorul blogului mezanin.ro și lucrează la noi volume de poezie și piese de teatru.
Vineri, 31 mai, am inaugurat Mediateca Școlii Gimnaziale Malaia într-un eveniment de celebrare a copiilor și de susținere a lecturii și a audiției muzicale.
Astfel, pentru dotarea Mediatecii am achiziționat sisteme audio cu CD playere, boxe și căști pentru audiții, mobilier și sisteme de organizare pentru CD-uri și cărți.
Nucleul fondului de CD-uri al mediatecii a fost constituit din colecția personală a lui Daniel Ivaşcu, muzician și designer grafic, realizator a peste 150 proiecte grafice dedicate muzicii, literaturii și teatrului.
Cu sprijinul Cărturești am extins fondul de carte al bibliotecii școlare, prin sponsorizarea care a inclus titlurile finaliste și câștigătoare ale Premiilor Cărturino, ediția I – un proiect Cărturești dedicat scriitorilor și ilustratorilor contemporani români de carte pentru copii.
Am promovat teatrul radiofonic românesc în înregistrări de patrimoniu, romanul grafic contemporan și literatura românească clasică pentru copii prin producțiile Editurii Casa Radio: colecțiile „Noapte, bună, copii!”, „Radio-Prichindel”.
Fundația Alexandru Tzigara-Samurcaș a Muzeului Țăranului Român din București a îmbogățit colecția de CD-uri a mediatecii cu muzici tradiționale din Oltenia și Transilvania selectate de Florin Iordan, înregistrări din colecția „Etnophonie”.
Ne-au ajutat să completăm colecția de CD-uri cu muzică clasică, jazz, rock, electro etc. formațiile și muzicienii: Imago Mundi, RVQ, Amphitrio, Duo Kitharsis, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Adrian Ioan Buciu.
Au dorit neapărat să contribuie la fondul de carte și copiii Ilinca și Sofia Ivașcu, care au donat atât literatură universală cât și românească din biblioteca personală.
Tot vineri 31 mai, ansamblul Imago Mundi a susținut un nou concert la Căminul Cultural din Malaia, eveniment de lansare a celui mai recent album – „Malaia” (distribuit gratuit prin majoritatea rețelelor de streaming online: Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer, Tidal).
Publicul a avut bucuria să recunoască teme muzicale binecunoscute în Malaia – precum „Hațegana”, „Subt umbră de gutuiță”, „Învârtita dorului”, „Pe sub lună, pe sub stele”, „Dormu-ș” – în interpretări contemporane, combinând muzica autentic tradițională și muzica electronică, clasică sau rock. Călătoria muzicală pe Valea Lotrului a fost comentată prin proiecții video mixate în timp real de artistul vizual Cristian Stănoiu, pe baza filmărilor din Malaia realizate de Irinel Cîrlănaru pe aproape întreg parcursul realizării proiectului „Colind Malaia! Explorare creativă pe Valea Lotrului” (iunie 2023 – aprilie 2024).
Fondat în 2001 de Oana și Daniel Ivaşcu, primit cu entuziasm la Belgrad, Berlin, Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Girona, Istanbul, Londra, New York, Riga, Tunis sau Viena, ansamblul Imago Mundi a devenit cunoscut și apreciat datorită proiectelor de prezentare a muzicii vechi și tradiționale românești într-o manieră inovatoare, adaptată publicului contemporan.
Având o bogată experiență acumulată de-a lungul celor 23 ani de existență, concertele Imago Mundi propun experiențe culturale unice, în care muzica instrumentală este completată prin proiecții video mixate în timp real, o instalație în mișcare ce completează scenografic universul sonor. Începând cu 2010, Imago Mundi creează proiecte dedicate muzicii tradiționale și personalităților de marcă ale culturii române și universale: Dimitrie Cantemir, George Enescu, Constantin Brâncuși, Erik Satie, Béla Bartók, având o discografie ce cuprinde opt albume și diverse producții multimedia sau compilații muzicale.
Componența Imago Mundi: Oana Ivaşcu – oboi, Adrian Buciu – flaute, Ștefan Barbu – vioară, Andreea Ţimiraş – violoncel, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – chitară, Daniel Ivaşcu – percuție, Cristian Stănoiu – proiecții video live
Mulțumirile noastre speciale merg către aceia fără de care acest proiect nu s-ar fi întâmplat: Gheorghe Dinculescu, primarul comunei Malaia; Claudia Pleșanu, directoarea Școlii Gimnaziale; Iustinian Parolea-Moga, patronul Pensiunii Alpina; Dumitru Popescu și inimoasa sa familie.
De asemenea, mulțumim tuturor membrilor comunități care s-au implicat activ în toate etapele de realizare a proiectului „Colind Malaia! Explorare creativă pe Valea Lotrului”, de la cercetare, întâlniri cu artiștii, ateliere dedicate copiilor, la evenimente publice pentru toate vârstele, și au contribuit la reușita demersului nostru cultural.
Echipa de realizare a proiectului numără peste 20 de artiști și specialiști din mediul cultural, printre care amintim: ansamblul instrumental Imago Mundi și cvartetul vocal SIdeREum, compozitorii și orchestratorii Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu și Marius Sireteanu, artiștii foto-video Florin Ghenade și Irinel Cîrlănaru, specialiștii în sunet Bogdan Vuluță și Andrei Barbu, coordonatorii atelierelor creative pentru copii Cristian Stănoiu (arhitect și scenograf, coordonator al atelierelor de patrimoniu construit și teatrul umbrelor), Maria Petrescu (muziciană, coordonatoarea atelierelor muzicale și de cânt coral), Mihai Ivașcu (scriitor și dramaturg, coordonatorul atelierelor de povești și scriere creativă), Iris Spiridon (regizoare și scenaristă, coordonatoarea atelierelor de scenarii de teatru), Smaranda Găbudeanu (actriță, dansatoare și coregrafă, coordonatoarea atelierelor de arta actorului), Eugen Curelici și Andrei Aungurencei (coordonatorii atelierelor de dans).
Vă invităm să aflați mai multe despre proiectul „Colind Malaia! Explorare creativă pe Valea Lotrului” pe www.colindmalaia.isvor.ro și despre noi pe site-ul asociației www.isvor.ro
„Colind Malaia! Explorare creativă pe Valea Lotrului” este un proiect al Asociației Culturale ISVOR, cofinanțat de Primăria Comunei Malaia – județul Vâlcea.
Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
PNRR: FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din București, Pensiunea Alpina, Școala Gimnazială Malaia, Grădinița cu program normal – Malaia, Biserica Sf. Cuvioasa Paraschiva – Parohia Malaia, Biserica Sf. Ierarh Nicolae – Parohia Săliște, Biserica Sf. Împărați – Parohia Ciunget, Obştea Moşnenilor Repezi Fratoşteanu, Obștea Moliviș, Obștea Moșnenilor Mălăieni, Obștea Târnovu Mare, Editura Casa Radio, Fundația Alexandru Tzigara-Samurcaș a Muzeului Țăranului Român din București, Dexiworld Park Malaia; Sponsor (mediatecă): Cărturești
Parteneri media: România pozitivă, Bookhub, Gazeta Vâlceană, Jurnal Vâlcean, VTV.ro, Tribuna Vâlceană, Arena Vâlceană, Curierul de Râmnic, Editura Franco, Impact Real, Ziarul de Vâlcea, Vocea Olteniei
Asociația Culturală ISVOR inițiază, dezvoltă și coordonează proiecte culturale în colaborare cu organizații din țară și din străinătate: concerte, ateliere, festivaluri. Promovăm creația românească în context contemporan; susținem prezența culturală națională pe scena internațională. În cifre, cei 8 ani de activitate înseamnă: 17 proiecte culturale derulate; 224 participanți (artiști și specialiști); 51 evenimente în 39 localități din 7 țări; 43 ateliere creative în 17 școli rurale pentru 2.416 elevi; 125 parteneriate naționale și internaționale; peste 13.600 spectatori; peste 895.000 vizitatori online. Printre cele mai recente proiecte ale asociației se numără: „Arrels Musicals (Rădăcini muzicale)” – turneul Imago Mundi de promovare a muzicii românești în Catalonia, Spania; „Sunete în mișcare” – un proiect ce conectează creația contemporană, tehnologia digitală și educația pentru mediu, utilizând artele sonore pentru a explora dimensiunile sociale ale schimbărilor climatice; „7 eMotions” – platformă de cercetare artistică transdisciplinară (proiect distins cu Premiul de Excelență, Gala Premiilor UCRRM 2022); proiecte de educație prin cultură derulate în 17 școli rurale – zone cu acces limitat la cultură din județul Vâlcea: „DANSate” – creație artistică muzicală și performativă – de la Bartók la dans contemporan, „Carnavalul Animalelor” – producție multimedia cu muzică și teatrul umbrelor, care a reunit o echipă complexă de muzicieni, artiști vizuali și specialiști audio-video; „Laboratorul de Muzică” – realizarea „Dicționarului Instrumentelor Muzicale” în 15 filme scurte de animație și dotarea a 10 școli cu instrumente muzicale, proiectul multi-disciplinar „ConnectArts” (3 ediții: 2018, 2020, 2021) – realizarea de portofolii profesionale complete: materiale audio, video, foto, prezentări traduse în engleză, franceză și germană pentru +80 muzicieni tineri (muzică clasică, contemporană, jazz, world-music), conținut multimedia colaborativ cu poezie și jazz.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați pe adresele de email: asociatia.isvor@gmail.com sau oana.ivascu@isvor.ro. Persoana de contact: Oana Ivașcu, manager de proiect.